Artikel om Kumis allergi


Orignalspråk: Svenska

Denna artikeln har varit publicerad i Sveriges, Norges och Finlands akitaklubbars tidningar.

 

Kumis allergi

Kumi importerades från Tjeckien under hösten 2008 och veterinärbesiktningen visade utan anmärkning. Kumi var en mycket livlig valp som näst intill kunde relateras till stressymptom. Redan under vintern och våren så visade hon tecken på att något var fel i huden. Hon kliade och naggade sig i pälsen och under tassarna. Veterinären hittade ingen ohyra, löss eller loppor och ville utreda om det var något i maten som kunde orsaka bitandet och kliandet. Kumi fick plitor och blämmor i armhålor och ljumskar, samt vätskande sår under tassarna. Det förvärrades av att hon slickade och bet sig i huden som tillslut blev pälslös.

Blodprov
När Kumi var cirka ett år togs ett blodprov hos veterinären som visade att hon var allergisk mot tre olika typer av kvalster (husdammskvalster och förrådsdammskvalster) och björk- och alpollen. Diagnosen kan enkelt bedömas som Atopisk dermatit.

Artruvetrin – allergibehandling
Kumi får nu behandling genom allergen-specifik-immunterapi så kallad Artruvetrin – immucept. En liten komponent av de allergener som Kumi är allergisk mot sprutas in i huden med spruta (en gång i månaden för tillfället) för att hon förhoppningsvis ska kunna stå emot dessa ämnen när hon kommer i kontakt med dem i vardagen. Hon får även kortison eller antibiotika när inflammationen är som värst.

Kumi idag
Vissa perioder kan Kumis päls och hud vara fin utan att hon kliar sig något anmärkningsvärt, till att vid fällningsperioden åter få obalans i huden med skorv, torr hud och inflammation i huden. Det gäller att läsa av tidiga tecken för att hjälpa henne.

Kumi importerades för att användas till avel. Främst på grund av hennes allergi kommer hon inte att få några valpar. Eftersom allergi är konstaterat ärftligt ska inte Kumi bidra till att fler akitor blir allergiska. Hon får istället fortsätta sitt livliga liv med spårning, jakt, rallylydnad, agility, vakta gården samt någon utställning då och då.

OBS! Är det någon som har ett liknande problem med er akita så tveka inte att ta kontakt med mig för tips och råd.

Med vänlig hälsning
Lina Johansson

Mobil: 0046708824170

No comments yet.

Leave a Reply

Push reply on main post, or reply on a comment